Skip to content

Як стартапу знайти свого бізнес-ангела?

Хто такі бізнес-ангели?

Вперше термін “Ангел” виник за часів бродвейського театру, де на театральні постановки багаті люди давали гроші, а як тільки постанова приносила дохід, гроші повністю поверталися, та ще й з відсотками. У 1978 році термін “Ангел” вже офіційно ввів засновник Центру венчурних досліджень, Вільям Ветцель, завершивши своє дослідження про те, як підприємці залучали капітал для бізнесу. Він використовував термін для опису інвесторів, які підтримували починаючі підприємства з початковим капіталом. Імовірно, коли Ветцель придумав термін, він розмірковував про якість визволення, приписану Ангелам, тобто бізнес-ангел може підставити своє крило та врятувати засновника / бізнес від корпоративної смерті – виписавши чек. 

Бізнес-ангели готові вкладати гроші в стартапи, яким може бути важко знайти джерела фінансування в іншому місці. Такі інвестиції пов’язані з високими ризиками: не кожен стартап приносить прибуток до його розкрутки. Ангели особливо зацікавлені в інвестуванні в засновника стартапу, приділяючи менше уваги поточному прибутку або продажам, які часто не існують для стартапів на ранніх стадіях. Вони також розглядають розмір ринку, сам продукт, конкурентоспроможність та наявність маркетингу та продажів. Їх місія – не тільки професійне інвестування в потенційно прибуткові проєкти, але і наставництво, часткове керівництво і координація перспективних проєктів. Жодних застав та гарантій «ангели бізнесу» не отримують, тому можуть розраховувати тільки на досвід, інтуїцію і грамотний підхід до фінансових операцій.

Сьогодні бізнес-ангелами стають досвідчені підприємці, топменеджери великих корпорацій і люди, що домоглися помітного кар’єрного успіху. Вони інвестують у запуск нового стартапу свої власні гроші, які можуть надходити з самих різних джерел, зазвичай в обмін на борг який можна конвертувати у частку в компанії. Роль бізнес-ангелів служить важливою сполучною ланкою між потребами стартапу у фінансуванні та потребою в капіталі надалі. Діяльність бізнес-ангелів почасти нагадує венчурне інвестування, але венчурні капіталісти інвестують гроші інших людей, які ті тримають у фонді, в компанії на більш пізніх стадіях. 

Джерело ангельських інвестицій

Найбільш поширеними джерелами ангельських інвестицій є заможні люди, ангельські синдикати та краудфандинг. Ангельські інвестори в основному приходять під час другого раунду фінансування, після залучення коштів від сім’ї та друзів. Кошти від ангельських інвесторів можуть варіюватися від декількох тисяч до декількох мільйонів доларів, залежно від характеру бізнесу, однак провідними галузями вважаються технології, охорона здоров’я, програмне забезпечення, біотехнології та енергетика. У США люди, що інвестують у стартапи можуть бути як акредитованими інвесторами (які мають мінімальний чистий капітал у розмірі $ 1 млн або річний дохід у розмірі $ 200 тис. упродовж 2 років), так і неакредитовані. 

Де знайти бізнес-ангелів

Одне з найкращих місць для початку пошуку бізнес-ангелів – це спеціальні платформи, які мають списки інвесторів з хорошою репутацією та відкриті до співпраці й фінансування (дивіться таб.1). Має сенс слідкувати за інвестиційними конференціями ангелів, де можна зустрітися з потенційними інвесторами, більш того є шанс знайти свого ангела через рефералів, місцевих адвокатів та асоціації, наприклад, торгову палату. Бізнес-ангели володіють цінним діловим досвідом й інколи відіграють активну роль в управлінні бізнесом, вони використовують свої підприємницькі навички, досвід й мережі, щоб допомогти молодим підприємцям почати свій бізнес. Вони вмотивовані наполегливістю молодих підприємців, які прагнуть досягти успіху, а як довгострокову мету – розвиток проінвестованих проєктів та зростання їх вартості. Свої доходи ангели отримують в основному від продажу своєї частки в компанії після її розкрутки.

Список онлайн платформ, де можна знайти бізнес-ангелів

Глобальні платформи

AngelList – ця платформа створена у 2010 році для стартапів, ангел-інвесторів та людей, що прагнуть знайти роботу в стартапах та дозволяє безкоштовно збирати інвестиційні кошти від ангел-інвесторів. Має за місію демократизувати інвестиційний процес та допомагати компаніям з проблемами у залученні інвестицій та пошуку кадрів.

FundersClub – онлайн венчурна платформа, заснована у 2012 році у США. Фокусується на посівних і ранніх стадіях інвестицій й дозволяє акредитованим інвесторам стати акціонерами керованих венчурних фондів, які потім фінансують попередньо відібрані приватні компанії. Члени спільноти можуть робити невеликі інвестиції (сумою $ 3 – $ 5 тис.) в компанії, які їм подобаються. Потім FundersClub об’єднує гроші в один фонд і передає його стартапу під своїм власним ім’ям.

500 Startups – відомий американський венчурний фонд і стартап-акселератор, заснований у 2010 році підприємцями Дейвом Мак-Клуром і Крістін Цай. Команда складається зі 150 осіб, що базуються у 20 країнах, та керують венчурними інвестиціями в 74 країнах. Крім інвестицій, вони захоплені тим, щоб допомагати створювати життєздатні екосистеми стартапів по всьому світу і проводити освітні програми, заходи та конференції по всьому світу.

Keiretsu Forum – глобальна мережа ангельських інвесторів заснована в Сан-Франциско Іст-Бей в Каліфорнії у 2000 році Ренді Вільямсом, має більш ніж 2500 акредитованих членів на 3 континентах. Учасники форуму беруть участь в соціальній та благодійній діяльності.

TechStars  – глобальна платформа для інвестицій та інновацій для підприємців, інвесторів та корпорації. Американський акселератор для стартапів на ранній стадії був заснований у 2006 році в Боулдері, штат Колорадо, станом на 2019 рік компанія прийняла понад 1600 компаній у свої програми з комбінованою ринковою капіталізацією в розмірі $ 18,2 млрд, зауважимо, що TechStars приймає менше ніж 1% заявників.

Y-Combinator –  американський Seed акселератор почав свою роботу у 2005 році. З нього вийшло понад 2000 компаній, включаючи Stripe, Airbnb, Cruise Automation, DoorDash, Coinbase, Instacart, Dropbox і Twitch. Y Combinator інвестує у велику кількість стартапів двічі на рік суму у розмірі $ 150 тис. Після трьох місяців інтенсивної праці, вдосконалення привабливості для інвесторів, проходить демонстрація для запрошеної аудиторії.

Angel Capital Association – північноамериканська професійна асоціація активних акредитованих інвесторів, нараховує 14 тис. ангелів та 250 ангельських груп. З моменту свого заснування у 2004 році вона зіграла значну роль в об’єднанні окремих ангелів та венчурних капіталістів, щоб розширити мережу, практику та інновації в галузі інвестицій. ACA, яка виросла з чотирьох самітів з організації ангелів, скликаних Фондом Юнга Маріона Каффмана у 2002 та 2003 роках, спонсорує щорічний Саміт, що проходить кожен раз в новому місті, де лідери ангельських альянсів, уряд, вчені та венчурні капіталісти, діляться найкращими практиками та будують нові ідеї.

Funded.com – глобальна платформа фінансування отримала численні визнання за відданість підтримці стартапів та чинних підприємств.

Gust – глобальна SaaS-платформа для створення, експлуатації та інвестування в масштабні, швидкорослі компанії. Онлайн-інструменти Gust допомагають підприємцям починати, запускати і збирати кошти для компаній, а також забезпечують потік угод й управління взаємовідносинами з інвесторами.

Платформи, що орієнтуються на жінок підприємців

Astia – акселератор та інвестиційний фонд розміром в $100 млн, створений у 1999 році. Він спеціалізується на підтримці компаній в раундах Seed та Series А, а також зацікавлений у галузях, що швидко зростають, наприклад, біо та екологічні технології, стартапах, що виробляють товари широкого споживання. Однак, що не менш важливо, для участі в програмі, серед керівників стартапу повинна бути хоча б одна жінка.

Broadway Angels – група жінок-інвесторів, що спеціалізуються на невеликих інвестиціях в ІТ-сектор. Усі учасниці є або були генеральними партнерами венчурних компаній вищого рівня або топменеджерами провідних технологічних компаній.

Pipeline Fellowship – «навчальний табір» ангельських інвестицій. Спільнота сприяє зростанню різноманітності в таких інвестиціях та сприяє соціалізації жінок підприємниць.

SpringBoard – центральний вебхаб впливових, інвесторів та інноваторів, що допомагає жінкам побудувати великий бізнес.

37 Angels – синдикат бізнес-ангелів, заснований у 2012 році підприємницею Анжелою Лі. Спочатку  засновниць було 37, але зараз їх вже більше. Жінки інвестують в стартапи ранніх стадій, та мають середній чек – від $50 тис. до $150 тис. 

Golden Seeds – Нью-Йоркська мережа інвесторів в компанії, які були засновані жінками, насамперед в секторах виробництва споживчих товарів, високих технологій і програмного забезпечення.

Регіональні платформи у США

Агломерація Сан-Франциської затоки (The Bay Area)

Band of Angels – група директорів хайтек – підприємств, що базуються в Менло-Парк, штат Каліфорнія, вони підтримують фінансами і наставництвом високотехнологічні компанії на ранній стадії.

Investors’ Circle – велика та активна мережа раннього інвестування, де налічується 200 ангелів з Сан-Франциско, що вже вклали майже $ 200 млн в понад 300 підприємств, пов’язаних з розвитком міського середовища, освітою, охороною здоров’я та особистим розвитком.  

Sandhill Angels – група успішних керівників та інвесторів Кремнієвої Долини, з усією пристрастю закоханих в комерціалізацію передових технологій.

Тихоокеанський північний захід (Сіетл, Портленд, тощо)

Alliance of Angels – активна група 140 бізнес-ангелів на тихоокеанському північному заході, базується в Сіетлі, штат Вашингтон, альянс початківців інвесторів в стартапи; ця спільнота надає підприємцям крім фінансів й нематеріальні ресурси та освіту. Щороку вони інвестують $ 10 млн у 20 компаній. 

Seattle Angel Conference – Ангел-конференція проходить два рази на рік й шукає компаній на дуже ранній стадії, розміром до 50+ працівників. Конференція починається з серії семінарів, щоб зібрати нових інвесторів та стартапи, створюючи баланс 50/50 між новими та попередніми інвесторами, кожен з яких вкладає $ 5500, щоб створити фонд сумою  $ 150 – $ 200 тис.

Захід (всі інші: Лос-Анджелес, Лас-Вегас, тощо)

Pasadena Angels – понад 100 ангел-інвесторів з Альтадени (елітне дачне селище, що є відокремленою частиною Лос-Анджелеса); вкладають до $ 750 тисяч в ідеї і стартапи.

Tech Coast Angels – працює з 1997 року та нараховує 300 ангелів з Лос-Анджелеса, що підтримують підприємців у сферах технологій, біотехнологій, виробництва споживчих товарів, ЗМІ, розвитку міського середовища, а також інтернет-проєкти.

Південний – Схід

Atlanta Technology Angels – підтримує бізнеси що вже стартували з високими темпами зростання на ранній стадії.

Південний Захід (Техас, тощо)

Central Texas Angels – нова група мікроінвесторів, яка вже вклала $ 62 млн в 100+ стартапів й увійшла в топ-5 найбільш активних ангел-інвесторських груп США. Базується в Остіні, Техас.

Desert Angels – група мікроінвесторів, що знаходиться в Тусоні, штат Аризона, акредитованих інвесторів, які шукають можливості інвестувати в стартапи або компанії на ранній стадії. Організація налічує 85 членів, які інвестують індивідуально зі своїх особистих коштів.

Північний Схід (Нью-Йорк, Бостон, тощо)

New York Angels – спільнота з понад 100 підприємців, директорів венчурних капіталістів та інших лідерів Нью-Йоркського бізнесу, які вкладають від $ 250 до $ 750 тис. у стартапи в області технологій й нових медіа на ранній стадії. 

Launchpad – спільнота з Бостона, штат Массачусетс, учасники якої вважають за краще інвестувати в ідеї на дуже ранній стадії. Входить в топ найактивніших ангельських спільнот.

Maine Angels – мережа прямих інвестицій, яка допомагає підприємцям, інвестуючи в компанії ранній стадії і займаючись наставництвом, насамперед в Новій Англії. 

Середній Захід (Чикаго, тощо)

Hyde Park Angel Network – чиказький форум, на якому спілкуються мікроінвестори – новачки, налаштовані вкладати кошти в Seed та Series А стартапи малого бізнесу, в першу чергу розташованих на Середньому Заході.

North Coast Angel Fund – Клівлендське товариствов у штаті Огайо, що інвестує в технологічні стартапи.

Ohio TechAngel Funds – майже 300 ангелів, які базуються в Коламбусі, штат Огайо. Вони підтримують стартапи у сферах IT, нових матеріалів та високих технологій в медицині.

Startups.com – платформа допомагає більш мільйону стартап-компаній знайти замовників, фінансування, наставників та освіту. Startups.com – це п’ять продуктів: Startups.com, Clarity, Fundable, Launchrock і Zirtual.

Регіональні платформи в Європі

European Startup Network – європейська (базуються у Брюсселі, Бельгія) мережа стартапів об’єднує 22 європейські національні стартап-асоціації, задля успішного росту та розвитку стартапів в ЄС, аналізу даних, сприянню виходу на міжнародні та європейські ринки, створенню потужної національної стартап екосистеми. 

European super angels club – з’єднує стартапи з партнерськими венчурними фондами та провідними корпораціями по всій Європі. Клуб базується у Відні, Австрія та насамперед інвестує в інформаційні технології та галузь програмного забезпечення.

European Business Angel Network (EBAN) –  загальноєвропейський представник спільноти інвесторів ранньої стадії, яка сьогодні збирає понад 150 організацій-членів у більш ніж у 50 країнах. Створена в 1999 р. групою мереж ангелів-піонерів у Європі за співпраці Європейської Комісії та EURADA. EBAN представляє сектор, який, за оцінками, інвестує 11,4 млрд євро на рік і відіграє життєво важливу роль у майбутньому Європи, зокрема у фінансуванні МСП (малий або середній бізнес, який відповідає певним обмеженням щодо працівників або фінансових вимірах).

Insurtech Gateway – акселератор для страхування технологій, за підтримкою Hambro Perks. Засновники, можуть отримати страховий папір, інвестиційний капітал та поради щодо проєктування та побудови їх стартапу. Фонд підтримує стартапи після інкубації до серії А та далі.

Регіональні платформи в Україні

Lviv Tech Angels – спільнота інвесторів, заснована львівським ІТ-кластером та вперше представлена в червні 2019 року на бізнес-конференції IT Jazz. Спільнота об’єднує топменеджерів та співзасновників місцевих ІТ-компаній, які вже інвестували в українські стартапи на ранній стадії та продуктові компанії.

Startup Network –  майданчик, де підприємці, які бажають реалізувати свій стартап, знаходять бізнес-ангелів, seed-фонди, венчурні фонди та інших інвесторів, які пропонують інвестиції в приватні компанії. За допомогою даного майданчика також можна вигідно продати свій бізнес, швидко і грамотно скласти бізнес-план або іншу документацію, яка необхідна при спілкуванні з потенційним інвестором.

Асоціація «Приватні інвестори України» – об’єднання приватних і корпоративних інвесторів у всіх регіонах України –  повноправний член European Business Angel Network (EBAN). Асоціація приватних інвесторів України не є посередником між інвесторами та ініціаторами проєктів, а являє собою організацію, що об’єднує однодумців, які є або готові стати інвесторами. Для своїх членів проводить індивідуальні презентації інвестиційних проєктів, а також публічні заходи, на яких підприємці представляють свої проєкти інвесторам.

UANGEL – українська ангельська платформа для зустрічі (пітчинг, презентації, кавові ранки) підприємців (як правило, на ранній стадії розвитку) з інвесторами та для інвесторів, для місцевої та міжнародної синдикації. UANGEL є членом EBAN та партнером GUST.


Підсумовуючи, скажемо, що одна з переваг для стартапів працювати з бізнес-ангелами є те, що ангели більш охоче йдуть на ризик, ніж банки, тобто засновник бере на себе менший ризик, оскільки інвестиції ангела, як правило, не повинні бути повернуті, якщо стартап зазнає невдачі. Успіху проєктів сприяє спільна командна робота вкладників-бізнесменів та засновників. Крім грошей, бізнес-ангели підказують, направляють, привносять в компанії знання, діляться контактами та корисними комерційними навичками.