Skip to content

Успішний розвиток та переваги Вінницьких Індустріальних Парків

Попри те, що в Україні станом на 31.01.2020 до Реєстру індустріальних (промислових) парків включено 43 індустріальні парки, а з 2012 року діє Закон «Про індустріальні парки» (ІП), на практиці вони майже не функціонують.

Винятком є Вінниця у якій працюють три промислових парки:

1) Вінницький кластер холодильного машинобудування, на території якого вже понад рік успішно працює завод «Green Cool» – один з найбільших виробників промислового холодильного обладнання в Східній Європі.

2) Вінницький індустріальний парк, де у 2020 з’явиться завод «Агроойл» з виробництва лецитину, продукт перероблення олії, який використовують у фармацевтиці та харчовій промисловості. Завод буде екологічно безпечним для довкілля, адже це пріоритетна вимога для учасників Вінницького індустріального парку. Наразі будується бетонна дорога до індустріального парку загальна довжина якої складає 1,37 км. Цікаво, що проєктом також передбачено тротуарне покриття, пішохідні доріжки з обох боків, велодоріжки та сучасне освітлення з LED світильниками.

3) Індустріальний парк «ВІНТЕР СПОРТ». На його території компанія «HEAD» збудує свій найбільший у світі завод по випуску спорядження для зимових видів спорту. Площа виробничих об’єктів на підприємстві становить близько 43 тис. кв. м, а інвестиції складатимуть 80 мільйонів євро.

Головним чином завод “HEAD” є особливо значним для місцевої економіки. Будівництво почалося навесні 2019 року, а перший етап процесу діяльності повинен розпочатися у 2021 році. Наприкінці березня 2019 року компанія “HEAD” придбала на аукціоні ділянку за 34,5 млн грн площею 25 га. Нове підприємство вироблятиме лижі, лижні кріплення та лижні черевики. На заводі поетапно буде створено тисячу нових робочих місць.

Міський уряд “розвиває інфраструктуру цієї території. На сьогодні ми вже забезпечили водопостачання та каналізацію. Ми проєктуємо об’єкти електро та газопостачання, приступили до будівництва доріг”, – розповів мер Вінниці Сергій Моргунов.

“У Вінниці нам була надана професійна підтримка. Крім того, тут гарне місце розташування і не бракує робочої сили. Ми оцінили шість міст, і Вінниця виявилася кращою”, – сказав виконавчий віцепрезидент і керівник виробництва компанії “HEAD” Джеральд Скробанек.

Вінниця (нас. 372 тис.) виділяється як приклад українського міста, де місцева влада активно стимулює промисловий розвиток свого регіону. Попередній прем’єр-міністр України Володимир Гройсман був мером Вінниці з 2006 по 2014 рік до формування і керівництва українським урядом з 2016 по 2019 рік, а у кондитерського конгломерату колишнього президента України Петра Порошенка “Roshen” там є велика фабрика. Широко відомо, що Гройсман отримав пропозицію про формування уряду через свою виняткову роботу, яка перетворила Вінницю на найкомфортніше місто України для життя, згідно з дослідженням Reiting.

Інфографіку та подробиці про те, як Вінницькі промислові парки розробили чіткий генплан, підвели всі комунікації, знайшли інвесторів, здобули пільгові умови на оренду землі читайте за посиланням.