Skip to content

Кластери водного туризму та санаторно-рекреаційного відпочинку

В останні роки в багатьох країнах набула розвиток сфера туризму на кластерній основі. Туристичний кластер – це система інтенсивної виробничо-технологічної та інформаційної взаємодії туристичних підприємств, постачальників базових та додаткових послуг, спрямованих на створення спільного туристичного продукту. До туристичних кластерів належать групи підприємств, сконцентрованих географічно в межах регіону, які спільно використовують туристичні ресурси, спеціалізовану туристичну інфраструктуру, локальні ринки праці, здійснюють спільну маркетингову та рекламно-інформаційну діяльність.

В Європі високим рівнем кластеризації в сфері туризму особливо виділяються Італія і Франція та країни Балтійського регіону. Розвиток туристичних кластерів в Італії відзначається високим науковим рівнем. Це дозволило в комбінації з системною державною підтримкою створити високоефективні кластери, які активно використовують багаті природні ресурси. Заслуговують бути відміченими такі кластери:
– туристична система «Тразименське озеро» в Умбрії (об’єднує поряд із туристичними підприємствами, закладами розміщення та харчування також торговельні структури, підприємства з виробництва товарів, специфічних для даної місцевості (вино, оливкова олія);
– «Салінунтінські терми» (Сицилія);
– «Адріатичне море і берег»;
– «Міста мистецтв, культури та бізнесу» (Емілія-Романія).

Межі туристичного кластеру досить складно визначити, керуючись лише стандартними системами галузевої класифікації. Туристичний кластер складається з комбінації галузей, що створюють туристичний продукт, і умов, які забезпечують його конкурентоспроможність. Кордони туристичного кластеру можуть змінюватись в залежності від появи нових підприємств і галузей, а також від змін умов ринку і меж, державного регулювання. У сусідів України – Росії та Білорусі, також відбуваються процеси становлення ефективної кластерної моделі організації туристичної діяльності. Найбільшим потенціалом, за оцінкою експертів, володіють досить близькі до північно-східних регіонів України туристичні кластери Західного округу Росії, (Псков, Смоленськ, Орел, Великий Новгород). Одним з найперспективніших на території Росії є туристсько-рекреаційний кластер Краснодарського краю, діяльність якого розгортається біля південно-східних кордонів України на Чорному та Азовському морях. Білоруські туристичні кластери формуються і розвиваються в рамках «Комплексної програми розвитку сфери послуг в Республіці Білорусь на 2006-2010 рр.». За п’ять років Білорусь збільшила питому вагу сфери послуг в галузевій структурі економіки країни до 48%. Згідно нової держпрограми розвитку туризму в Білорусі на 2011-2015 рр. експорт туристичних послуг до 2015 р. має вирости ще в 3,5 разів і досягти $510 млн.

Важливими напрямами розвитку цієї програми є використання туристами білоруських водоймищ, мандрівки на парусних яхтах, катамаранах, човнах і рибальство. Цією програмою передбачається будівництво і реконструкція більш 200 туристичних об’єктів, включаючи аквапарки, басейни, готельні комплекси, мисливські будинки і пам’ятники культури.

Перед Україною стоїть завдання забезпечити розвиток масового в’їздного туризму, територіально правильно в масштабах усієї країни організувати надання туристичних послуг. Створення в певних районах України нових готельних комплексів дозволить зробити їх привабливими для туристів. Лише комерційна рентабельність може заохотити український бізнес надавати туристам необхідні послуги – доставку туристів до місць призначення, організацію харчування за передовими формами, включаючи систему «все включено», надання екскурсійних та інших послуг. Кластерна організація надання туристично-рекреаційних послуг на основі науково-обгрунтованих форм, з використанням державно-приватного партнерства, спроможна створити необхідні і достатні умови для найскорішого розвитку туристсько-рекреаційної інфраструктури і відповідної сфери супутніх послуг.

Тут майже повністю відсутня законодавча і правова база регулювання процесами формування туристичних кластерів, немає сучасної інфраструктури для обслуговування туристів, не створено сприятливого підприємницького та інвестиційного клімату в цій галузі. В складних умовах розпочинався процес розвитку туристичних кластерів в Україні. Українські туристичні кластери виникли в кінці 1990-х років на Поділлі – в Кам’янці-Подільському та Шепетівському районах Хмельниччини, а згодом на Івано-Франківщині. Перші водні туристичні кластери сформувались в Севастополі («Севастополь – кластур») і в Одеській області на Дунаї біля Кілії. Великих організаційних та фінансових труднощів зазнало формування туристичних кластерів на Чернігівщині. Сьогодні в цьому регіоні успішно працює «Кластер водного туризму». Тут спромоглись створити один з найбільш ефективних секторів розвитку малого і середнього бізнесу. Кластер організує захоплюючі туристичні подорожі човнами та катерами по Десні, влаштовує цікаві мандрівки на плотах, галерах, катамаранах по мальовничих містах від м. Новгород-Сіверського до м. Чернігова і аж до м. Києва. У цього водного туристичного кластеру цікаві плани на майбутнє щодо активізації розвитку культурно-історичного та еколого-рекреаційного туризму шляхом створення круїзних «готелів на воді» та подорожей маршрутами в інші регіони і навіть за межі України. Треба сподіватись, що подібні програми розвитку водного туризму прийдуть і в інші регіони України.

[s2If !is_user_logged_in()]
[box type=”note”]
Продолжение статьи доступно зарегистрированным участникам портала. Участие в нашем проекте всегда бесплатно. Ввести логин, перейти на страницу регистрации или узнать больше о возможностях портала.
[/box]
[/s2If]
[s2If is_user_logged_in()]
Річковий туризм в Україні – це зовсім новий сегмент, що стрімко розвивається. Треба сподіватись що на Дніпрі, Дунаї, Дністрі, будуватимуться причали і готелі, школи з керування водними транспортними засобами, місця паркування плавзасобів, бази їх обслуговування, оселі «зеленого туризму», поєднуючи їх з комплексом краєзнавчо-туристичних, культурологічних послуг.
[/s2If]