Skip to content

Petcube: Розумний гаджет для домашніх улюбленців

cover

У нашій черговій серії новин ми розглядаємо приклади блискучих українських стартапів, які залучили фінансування та знайшли успіх на міжнародних ринках.

Petcube_Logo

Сайт: petcube.com

Засновники: Ярослав Ажнюк, Андрій Клен, Олексій Нескін

Офіси: Київ, Сан – Франциско, Шеньчжень (Китай)

Оцінка компанії: не розголошується 

Загальна сума фінансування: $14,1 млн за 11 раундів

Співробітники: 100

Рік заснування: 2012

Історія

Класичний Petcube – це робот у вигляді алюмінієвого кубика, який підключається до домашньої мережі Wi-Fi та дозволяє користувачам бачити своїх улюбленців за допомогою камери на смартфоні господаря, використовувати мікрофон для зворотного зв’язку та грати за допомогою лазерної указки. Таким чином, власник тварини бачить, що з його собакою і кішкою все добре, а вихованець і собі заспокоюється, бо чує голос свого господаря. Що цікаво, творці стартапу пішли далі апаратної платформи, випустивши додатки для мобільних платформ iOS та Android, завдяки яким за короткий час вдалося сформувати повноцінну спільноту власників домашніх тварин.

Засновники стартапу Ярослав Ажнюк, Олександр Нескін та Андрій Клен.
Джерело: epravda.com.ua

У одного із засновників Petcube – Алекса Нескіна був улюбленець чихуахуа Роккі, який дуже сумував коли залишався один вдома. До Алекса прийшла ідея створити робота на базі Arduino, який складався з вебкамери й лазерної указки з дистанційним управлінням. Робот міг грати з Роккі через вебінтерфейс, так народився перший прототип камери Petcube. Незабаром до Нескіна приєдналися друзі Андрій Клен та Ярослав Ажнюк (увійшов до списку найуспішніших молодих українців за версією Forbes “30 до 30”), й у 2012 році вони почали створювати Petcube.

Додаток на іOS і Android, дозволяє публікувати фотографії свого улюбленця, знаходити друзів і стежити за оновленнями інших любителів тварин, а також ділитися відео в режимі реального часу. Камера Petcube продається за ціною від $199 й доступна на Petcube.com, Amazon, й в таких великих американских мережах як: BestBuy, Brookstone, B&H Photo Video, Nordstrom і Fry’s. У стартапу є декілька продуктів, серед них: Petcube Bites – в якому знаходиться контейнер для корму й функція гармати, що вистрілює цим кормом; Petcube Play – має лазерну указку, за допомогою якої можна грати з улюбленцем; Petcube Care – має сенсор і мікрофон для того, щоб визначити в кімнаті рух або звук та записати відео на камеру. Якщо вдома відбулася якась подія під час вашої відсутності, це буде збережено у хмару або відео можна переглянути на смартфоні, що актуально й для загальної безпеки.

cover
Petcube Play.

Стартап орієнтований на американський ринок, з якого надходить більшість доходів. У США люди витрачають набагато більше грошей на своїх улюбленців ніж в Україні, однак Petcube можна придбати й у нас, а також у багатьох Європейських країнах.

Інвестиції

Починалось все з того, що троє українців-засновників вклали в Petcube близько $30 тис. особистих заощаджень. Після чого у 2013 році стартап отримав початкове фінансування у розмірі $70 тис. від SOSventures, в рамках участі в програмі акселератора HAX та від інвестора Семена Дукача. На цьому Petcube не зупинився і цього ж року запустив кампанію на Kickstarter, зібравши $251 тис. всього за два тижні, ставши тоді одним з найуспішніших краудфандингових продуктів для домашніх тварин.

У 2015 році Petcube набрали темп залучивши $1,1 млн у Seed раунді від Almaz Capital, AVentures, Y Combinator, SOSVentures, співзасновника Mint.com Девіда Майклза та каліфорнійського бізнес-ангела Ніка Білогірського. Наступного року стартап потрапив до Y Combinator Наступного року стартап потрапив до Y Combinator та залучив $2,6 млн. За 2 роки, венчурні фонди Almaz Capital, AVentures й бізнес-інкубатор Y Combinator знову підтримали Petcube у раунді Series A інвестувавши $10 млн. На сьогодні компанія зібрала понад $14 млн інвестицій та продала сотні тисяч пристроїв у 18-ти країнах.

Цікаво, що у 2017 році Petcube придбала Канадський стартап PetBot – пристрій, який дозволяє віддалено видавати ласощі домашнім улюбленцям, розпізнаючи тварину за допомогою камери.

Локації

Petcube має офіси в Києві, де працюють розробники, у Сан – Франциско, де знаходиться маркетинг та сейли, та у Шеньчжені (Китай), де було налагоджено повноцінне виробництво. Київський офіс відзначився своїм дружнім ставленням до тварин й дозволив приходити на роботу зі своїми улюбленцями. Більш того Petcube, відкрив власну дизайн-студію – O0 Design Lab, яка працює у сфері продуктового дизайну, брендингу, маркетингу, мобільних та вебдодатків, й відео продакшену.

Petcube Bites Treat Camera. Ласуйте та стежте за своїми домашніми тваринами з будь-якого місця за допомогою найсучаснішої камери.

Досягнення

У 2014 році Petcube переміг у престижному європейському конкурсі стартапів Europas у категорії «Найкращий hardwareстартап» й став технологічним лідером в індустрії догляду за домашніми тваринами, в новій категорії Connected Pet, яка визначається на перетині Connected Home та Pet Care. Компанія прагне трансформувати технологічний простір, який обслуговує власників домашніх тварин, розробляючи відмінні продукти та послуги, а також створюючи платформу, яка об’єднує і покращує життя людей та їхніх домашніх тварин. Також Petcube отримав перемогу у конкурсі «6 about to break» від Macworld та 14-е місце в рейтингу найінноваційніших компаній України 2016 за версією Forbes. За два роки продукт Petcube Bites отримав нагороду Product Hunt’s Golden Kitty Award в категорії продуктів WTF, більш того камери Petcube входять в Топ 3 камер для домашніх улюбленців.

Petcube-App 3-0 iOS Home Feed iOS Profile Screens.

Плани

До планів Petcube можна занести подальшу розробку: розумних пристроїв для домашніх тварин, включаючи камери, нашийники, годівниці; алгоритмів, які отримують дані, зібрані за допомогою гаджетів; нові персоналізовані продукти й додатки.

У нових публікаціях ми розповімо про успішні українські стартапи, які змогли створити якісний продукт та ефективну команду. Ми дізнаємося про те, як приходять ідеї, як вибрати влучних партнерів й знайти перші інвестиції.  Наступною компанією буде Ajax Systems– професійна бездротова система безпеки.