Skip to content

Топ 5 IT Кластерів України: Київський IT Кластер

Київ є одним з провідних ІТ-центрів Східної Європи, він пропонує ідеальний баланс між вартістю та якістю, має відмінне розташування з точки зору доступності та близькості від більшості міст Центральної та Західної Європи – 2-3 години, а до США приблизно 7 годин.

Згідно з дослідженням DOU, 42 з 50 топових українських IT-компаній мають великі центри розвитку в Києві, в тому числі GlobalLogic, Ciklum, SoftServe, Epam і багато інших. Крім того, в столичному місті налічується більше ніж 50 міжнародних R&D центрів (всього в Україні 110 R&D центрів), які спеціалізуються на іграх, електронній комерції, big data та штучному інтелекті, телекомунікації.  В Києві відкрили свої офіси Samsung R&D Institute Ukraine, Huawei, Ericsson, NetCracker, Amadeus, Boeing, NetEnt, OLX Group, Oracle, Playtech, Wix, та численні IT-стартапи, в тому числі Grammarly, Petcube, Terrasoft, Augmented Pixels, Yaypay, LaMetric, Axdraft, Cardiomo, Delfastbikes, Djinni, Promorepublic, Passivdom, Restream, цей список можна значно продовжити, більш того, у 2018 році Мінекономрозвитку України оголосило курс на підтримку стартапів на рівні державної політики.

За даними звіту N-iX, в Києві налічується близько 76 000 розробників програмного забезпечення, що становить майже 40% всіх українських ІТ-талантів, майже половина з яких, Senior інженери-програмісти, з середньою зарплатою $2100 за даними StackOverflow, тому багато світових компаній передають розробку програмного забезпечення на аутсорсинг Києву і співпрацюють з українськими ІТ-вендорами. Більшість розробників добре володіють англійською мовою, що є додатковою перевагою, крім того, більшість компаній мають безкоштовні курси англійської мови та розмовні клуби.

Завдяки великій кількості висококваліфікованих розробників, географічній близькості до Західної Європи та динамічному бізнес-середовищі ІТ-ринок Києва стрімко розвивається. Він займає своє місце серед найбільш бажаних центрів аутсорсингу для європейських і північноамериканських компаній, багато з яких базуються в столиці, наприклад, Infopulse, має тут головний офіс, та налічує у штаті 2000+ співробітників. Серед інших компаній виділимо, Miratech, Innovecs, та Softengi.

Імідж України як країни, де розвинений IT-аутсорсинг, не заважає українським стартапам створювати власні продукти, відомі за кордоном. Серед таких компаній – Hardware та Software рішення, платформи, освітні сервіси. Більша частина найяскравіших представників, відкрили свої офіси в столичномі місті. Серед великих продуктових компаній ми обрали наступні: Genesis– IT-медіахолдинг, що об’єднує 14 компаній, EVO, Parus Group, Admixer, Ajax Systems, Adtelligent, Allset, Attendify, Competera, Concepter, Invisible, Jooble, Kodisoft, Macpaw, Megogo, Dmarket, Depositphotos, Grammarly, Crello, Lightfield, та інші.

Говорячи про столицю, одразу хочеться відмітити активність Kyiv IT Cluster– регіональне технологічне товариства, заснованого у 2015 році. Спільнота об’єднує 19 ІТ-компаній, 9 освітніх і державних установ, а також близько 20 інших організацій. Серед його членів відомі компанії такі, як Infopulse, IDAP, MangoSoft4irelabs. Kyiv IT Cluster підтримує розвиток технологічної освіти в Києві, співпрацюючи з п’ятьма університетами та організовуючи ІТ-зустрічі зі студентами. Кластер організовує ряд заходів з управління ІТ-бізнесом і ed-tech, сприяє експорту ІТ-бізнеса та надає безкоштовні консультаційні послуги для своїх членів, а також був одним з головних організаторів українських днів на London Tech Week 2019, та вперше в Україні організував Startup World Cup.

Продовжуючи розмову про освіту, наголосимо, що київські Університети з технічною вищою освітою одні з найкращих в країні: Національний Університет Києво-Могилянська Академія, Національний Університет Імені Тараса Шевченка, Київський Політехнічний Інститут, Національний авіаційний університет, Київський Національний Економічний Університет. А також численні курси: Комп’ютерна Академія Шаг, SkillUP, ITEA, MainAcademy, CyberBionic Systematics, Prog.Kiev.Ua, GoIT, Projector, та інші.

В Києві щорічно проходить ряд важливих технологічних подій. По-перше,  iForum – щорічна конференція (остання конференція зібрала понад 12 тис. ІТ-фахівців та ентузіастів.), присвячена веб-технологіям в Україні, яка охоплює сфери Інтернет-бізнесу, реклами, tech тенденцій, ІТ-інновацій, CRM, цифрових розваг. По-друге, JEEConf – найбільша Східноєвропейська конференція для розробників Java (1000+ учасників та 45+ ІТ-експертів). По-третє, десятки інших заходів як-от Guruconf, Data Science UA Conference, Devoxx Ukraine, AI Conference, EasyConf, Agile Rock Conference, Net Fest, ITEM, Kyiv Outsourcing Forum, SaaS Nation, QA Fest, UNIT Investment Summit.

Говорячи про Київ, дійсно коштує окремої уваги перший Інноваційний Парк в Україні UNIT.City, що об’єднує понад 28 компаній й 90 резидентів IT-бізнесу, який щорічно організовує понад 420 технологічних заходів; пропонує коворкінг-місця, та має UNIT Factory– школу на 900 учнів, лабораторії ІТ-розробки, акселераційні програми для ІТ-бізнесу. Наразі UNIT.City представили концепцію житлового кварталу на 4,5 тис. осіб. UNIT.Home фінансує холдингова компанія UFuture й матиме 9 кварталів на 2475 квартир, перші апартаменти будуть відкриті вже у 2022 році.

В Україні існує окремий виконавчий орган, який відповідає за реалізацію цифрової стратегії Кабінету Міністрів з розвитку України, Міністерство цифрової трансформації України. Крім того, існують, Hi-tech office Ukraine, Національна комісія, державного регулювання у сфері зв`язку та інформатизації, Офіційний портал оприлюднення інформації про публічні закупівлі України, Державна інноваційна фінансово-кредитна установа,  а також Український фонд стартапів.

За підтримки місцевої влади у столиці створена ініціатива Kyiv Smart City, яка об’єднує киян, бізнес, активістів та владу міста задля розвитку розумної міської інфраструктури, на принципах відкритих даних, інтелектуальних цифрових сервісів і прозорого управління. В місті Києві відкрито 25+ коворкінгів, найактивніші з яких: 1991 Civic Tech Center, Creative States, HUB 4.0, SAD, Creative Quarter, Anthill Space, Platforma.

Київ є активним діловим, адміністративним і науковим центром країни, має розвинену інфраструктуру і комерційну нерухомість. Ми впевнені що прогресивний Київський ІТ-кластер має всі перспективи щоб стати передовою IT-локацією у Східній Європі.